Spela på trav

Att spela på trav är otroligt populärt idag, det inte minst på grund av att travsporten i sig är något som bjuder på både spänning och variation. Det enorma intresset har i sin tur resulterat i att det finns många olika sätt att spela på trav för den som önskar. Ett av dem är att spela via det mest kända spelbolaget, ATG. Självklart måste du vara 18 år och medveten om riskerna för att få tillgång till spelandet, annars har du rätt fria tyglar att göra som du vill. Oavsett om du lockas av glädjen, spänningen eller gemenskapen kan travet bjuda på trivsam underhållning för de flesta.

Vad är travsport?

Om du själv vill bli en del av travvärlden och allt roligt som finns att tillgå finns det ett par saker du bör känna till, exempelvis hur travsport fungerar och vad det går ut på. I grund och botten handlar trav om att häst tillsammans med kusk (den person som sitter bakom hästen) tävlar mot andra ekipage om att komma först över mållinjen. Tävlingen sker på en oval travbana, där kusken styr hästen och sitter i det som kallas för sulky.

I Sverige delar man in travhästar i två raser, kallblodiga och varmblodiga. Nästan alla lopp i Sverige är för varmblodiga hästar, men det finns några som är för kallblodshästar. Dessa hålls dock ofta i de norra delarna av landet. Anledningen till att man delar upp travloppen på det här sättet är för att varmblodiga hästar i regel är snabbare och mer ädla än kallblodiga. Det blir därmed mer rättvist så.

Vilka olika travlopp kan jag spela på?

Något annat som kan vara bra att veta om är när och var du kan spela på travsport. Låt oss säga såhär, Sverige har 850 travtävlingar. Därmed kan tävlingar anordnas över hela landet, från Malmö till Boden ungefär. Dessa kan du vanligen spela på exempelvis online.

Travlopp med travhästar och kuskar.
I Sverige brukar travloppen börja kring lunch och pågå under hela eftermiddagen och kvällen. Vill du spela på trav tidigare än så behöver du titta på lopp som körs i till exempel Australien. Du kan spela på det mesta, antingen hos ATG eller hos något annat passande spelbolag som erbjuder spel på trav.

Det hålls däremot även så kallade bygdetrav, som egentligen är den typ av lopp som lagt grunden till svensk travsport. Med bygdetrav menas travtävlingar utan spel. Som tur är finns det ett flertal andra typer av travlopp i Sverige, och det med stor variation. Idag kan du spela på både breddlopp, internationella och nationella tävlingar.

Du kanske har hört talas om Elitloppet? Det är det största travloppet i Sverige som hålls på Mors dag på Solvalla utanför Stockholm varje år. I Sverige är Elitloppet ett av de viktigaste loppen. Är det något lopp du ska komma ihåg är det just Elitloppet. Det finns dock även andra lopp som är bra att känna till, exempelvis Olympiatravet, Kriteriet, Derbyt, Åby Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial.

Hur och var kan jag spela travsport?

Ovan nämnde vi ATG. Det är det företaget som de allra flesta vänder sig till då man vill börja spela på trav, och det av flera anledningar. En av dessa är att bolaget har ett rätt unikt upplägg som innebär att deras ekonomiska vinster går direkt tillbaka till hästsporten.

Utöver pengarna till hästsporten så är ATG ett både tryggt och lättillgängligt alternativ då det finns hos cirka 2000 spelombud runt om i hela Sverige. Via ATG kan du även spela på hela 36 travbanor, samt på olika digitala plattformar (mobil, dator, padda) om du hellre spelar online.

Väljer du att spela hos ATG kan du även ta del av ett så kallat poolspel vilket betyder att du tillsammans med andra spelare tävlar om samma vinstpott. Vinsterna fördelas sedan mellan spelarna som får mellan fyra och åtta rätt beroende på spelform.

Det finns även något som kallas för rörliga odds, vilket innebär att beroende på hur spelarna placerar sina insatser så förändras oddsen. Ju fler insatser en viss häst har fått desto lägre blir dess odds, och detsamma gäller tvärtom. Sedan 2013 finns ett spel som heter ATG Tillsammans och där kan du enkelt spela på trav tillsammans med de du vill, vare sig de är vänner eller främlingar.

Självklart är ATG inte det enda spelbolag du kan, eller bör, vända dig till då du vill spela på trav. Utöver ATG finns det även andra spelbolag, så som Bet365 och Unibet. Tänk på att utbudet, villkoren, tillgängligheten och säkerheten kan variera hos de olika spelbolagen som erbjuder spel på svenskt trav.

Tips vid spel på trav

Är du intresserad av att spela på trav? Då kan det vara bra att läsa igenom våra tips nedan för att få lite extra lärdom och kunskap om travspel. Precis som att du när du ska lära dig något nytt bör samla på dig kunskap och information om ämnet, bör du då du ska spela på trav läsa på lite om sporten i sig, vad som gäller och hur man spelar. Det finns många olika sätt att lära sig på.

Engagera dig och ta hjälp av travexperterna

Något som många använder sig av för att lära sig mer om trav och travspel är att ta emot tips från experter. Experterna lägger ned mycket tid på att utforska och studera området trav och är därför kunniga på sin sak. Kombinerar du detta med att kolla mycket på sporten kan du rätt snabbt lära dig många bra saker som kan vara avgörande för ditt spel och dina resultat och om du blir en vinnande spelare.

Ta hjälp av experter på trav för att hitta bra speltips till ditt system.
Ta hjälp av travexperter och läs på för att hitta vinnande hästar med bra spelvärde. Kanske kan du få hjälp med att hitta en riktigt spelvärd spik till låg streckprocent?

Du kan få nya lärdomar och mer erfarenhet för varje tävling du kollar på eller engagerar dig i. Detta ger dig i sin tur ett övertag mot de andra spelarna. Bakgrundsfakta och kunskap kan många gånger vara avgörande. Att ha koll på travvärlden i medier är också bra. Ju mer kunskap du har, desto större blir dina chanser om att vinna stort på trav.

Anpassa spelet efter dig själv

Samtidigt som det kan vara väldigt lärorikt att ta hjälp av och lyssna på andra kunniga inom området är det otroligt viktigt att du i alla lägen utgår från dig själv när du spelar. Du ska alltid spela på ett sätt som känns bra för dig, baserat på såväl ditt eget intresse, dina egna kunskaper och din egen erfarenhet.

Bara för att någon annan spelar på ett visst sätt betyder det inte att du måste spela likadant. Snarare leder det ofta till något du ångrar eller inte känner dig bekväm med. Det är alltid klokt att gå sin egen väg och hitta de unika spikarna med låg spelprocent som ger hög utdelning och stora vinster.

Satsa inte mer än du kan förlora

Viktigt att veta om är också att spel på trav är en långsiktig aktivitet där slutresultatet påverkas av väldigt många olika faktorer. Därför finns det många orsaker till att det inte alltid går precis som du vill. Du kommer med andra ord inte gå plus varje gång, utan snarare kan det sluta tvärtom. Därför är det viktigt att du inte satsar mer pengar än du kan eller vill förlora.

Hitta de mest spelvärda hästarna

Ett annat tips är att försöka hitta de mest spelvärda hästarna. Dessa kan du hitta i lopparkivet hos bland annat ATG.se. Där kan du grotta dig ned i statistik och annan information för att hitta hästar som är spelvärda. Detta kan även hjälpa dig att utforma ett spel som du själv känner dig trygg med. Tänk dock på att det bara är du själv som avgör om du tycker att en häst är spelvärd eller inte, du är (och bör) alltid vara ansvarig för dina egna beslut precis som med allt spel och investeringar.